slogal

Kezdőoldal

logok2.....................      ........

Föld alatti csepegtető öntözés (SDI)

 

 

A legmodernebb rendszerek a földalatti csepegtető rendszerek, ahol a csepegtető csövek a talajban 40-50 cm mélyen helyezkednek el. A rendszer működési élettartalma 10-20 év, de megfelelő vízkezeléssel, szűréssel és a tápanyagozás minőségével az élettartam kitolható. Amerikában már több mint 20 éve alkalmazzák ezt az eljárást és van ahol azóta is megfelelően működik a rendszer. A földalatti csepegtető öntözés magasabb technikai követelményt és odafigyelést igényel, de hosszútávon jelentős energiát lehet megtakarítani és a munkaerő költsége is csökkenthető.

Másik nagy előnye a földalatti csepegtető rendszereknek, hogy a rendszer bővítésével a talajba az öntözővízzel egy időben levegőt lehet bejuttatni ami a talaj kondícióját nagy mértékben javítja.

Rendszer felépítése:

Felszín feletti és felszín alatti rendszer

 

1. Felszín alatti csepegtető öntözőrendszer

Mindenre kiterjedő és költséghatékony földfelszín alatti rendszerek, melyek csökkentik a munkaköltségeket, meggátolják a földmunkagépek interferenciáját, és növelik a víz- és tápanyag felhasználás hatékonyságát.

2. Felszíni csepegtető öntözés

Megbízható, tartós és hordozható talajszinti rendszerek, melyek javítják a termény hozamát, minőségét és egységességét, miközben csökkentik a víz- és tápanyag felhasználást.

3. Öntöző vezérlő

Mindenre kiterjedő, megbízható, sztenderdnek megfelelő megoldás, mely szűrőkből, szelepekből, vízmérőkből és más kiegészítőkből áll, hogy kiegészítse a Netafim csatlakozó végű csepegtető megoldását.

4. Tápoldatozó rendszer

Megbízható, felhasználóbarát, költséghatékony, automatizált adagoló egység, mely pontosan és egységesen osztja el a tápanyagot.

5. Rugalmas csövek – PolyNet

Költséghatékony csőrendszer, melyhez egyedi belső hegesztésű kivezető nyílások tartoznak, melyek csökkentik a telepítési költségeket, miközben biztonságos, szivárgásmentes kapcsolódást biztosítanak a gerincvezeték és a szárnyvezetékek között.

6. Termény menedzsment technológiák

Fejlett és felhasználóbarát ellenőrző, irányító, és gazdaság menedzsment megoldások, melyek optimalizálják az erőforrás felhasználást, ami nagyobb víz- és tápanyag megtakarításhoz, valamint több és jobb hozamhoz vezet.

Felszín alatti csepegtető öntözésnél a sorokat a végén gyűjtő ágba kell kötni és biztosítani kell a rendszerben a csövek végén a 0,4 m/s víz áramlási sebességet továbbá a levegő beszívás lehetőségét a csövekben kialakuló vákuum megakadályozására.